Make your own free website on Tripod.com

 

 

Anticonceptie
 

 

 

 

 

 

 

 


Inleiding. 2

Anticonceptie bespreekbaar maken. 4

Barrièremiddelen. 5

mannencondoom... 5

Double Dutch. 6

Vrouwencondoom... 6

Pessarium... 6

Femcap. 6

Hormonale anticonceptie. 8

De pil 8

Samenstelling en werking. 9

Voor- en nadelen van de pil 9

Nuvaring. 11

Anticonceptiepleister. 12

Hormonale progestorene anticonceptie. 13

 

 

HOME

Inleiding

Door middel van anticonceptie kun je een zwangerschap voorkomen. Als jij of je vriendin (nog) geen kind(eren) wilt / willen moet je dus aan anticonceptie doen om een zwangerschap te voorkomen.

Als de anticonceptiemethode die je gebruikt niet goed werkt, kun je zwanger raken. Dan kun je overgaan op abortus, of besluiten het kind te houden. Meer informatie hierover vind je onder ‘tienermoeders’.

 

Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. De meeste methoden hebben betrekking op de vrouw, met uitzondering van het mannencondoom.

 

Alle methoden van anticonceptie voorkomen dus het ontstaan van een zwangerschap. Deze methoden doen dat door het voortplantingsmechanisme te verstoren.

Dit kan gebeuren door:

-         de productie van ei- en zaadcellen voorkomen. Dit noemen we hormonale anticonceptie. Er worden namelijk hormonen gebruikt om de productie van de voortplantingscellen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met de pil.

-         Te voorkomen dat de zaadcellen de eicel bereiken. Dit kan op verschillende methoden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een condoom, maar ook de meer definitieve methode van sterilisatie.

-         Door veranderingen aan te brengen in het baarmoederslijmvlies. Het bevruchte eitje moet zich innestelen in het baarmoederslijmvlies. Als dit een verandering ondergaat, kan het eitje zich niet innestelen en zich dus ook niet ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van het spiraaltje.

-         Tijdens de vruchtbare dagen geen geslachtsgemeenschap te hebben. Dit is een natuurlijke methode, maar erg onbetrouwbaar. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt door mensen die (vanwege hun geloof) geen voorbehoedsmiddelen mogen gebruiken. Ik ga hier niet verder op in, omdat ik het geen betrouwbare anticonceptiemethode vind.

 

Hieronder gaan we verder in op verschillende voorbehoedsmiddelen.

 

 

 

Anticonceptie bespreekbaar maken

Als je met een jongen of een meisje naar bed wilt gaan is het erg verstandig om voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je geen kinderen wilt. Bovendien voorkomt het niet alleen zwangerschap, maar sommige voorbehoedsmiddelen voorkomen ook soa’s, waaronder AIDS.

 

Soms is het moeilijk om hierover te praten met je vriend of vriendin, maar het is wel erg belangrijk! Als je het niet doet moet je hem daarna misschien wel vertellen dat je zwanger bent of een soa hebt, en daar heb je helemaal geen zin in!

 

Het is goed om voor jezelf eerst uit te maken welke anticonceptie methode jij graag wilt gebruiken. De methode die je gebruikt is ook afhankelijk van je situatie.

Als je een vaste verkering hebt, en je hebt je allebei laten testen op soa’s, kan de pil volstaan.

Als je nog niet zo lang verkering hebt, of je hebt je niet laten testen op soa’s, is een condoom (ook) nodig. Deze voorkomt namelijk dat je soa’s krijgt.

 

Sommige jongens vinden het niet fijn om met condooms te vrijen, en zeggen daarom dat het best zonder kan. Geloof hem niet zomaar! Hij kan wel zeggen dat hij geen soa heeft, maar kun je hem geloven? En misschien weet hij het zelf niet eens! Je kunt best een soa (dus ook AIDS!!) hebben zonder het eerst door te hebben.

Zorg er dus voor dat je jezelf en je partner laat testen op soa’s voordat je zonder condoom met elkaar naar bed gaat!

 

Barrièremiddelen

Barrièremiddelen zijn dus voorbehoedsmiddelen die voorkomen dat de zaadcellen de eicel kan bereiken.

Barrièremiddelen zijn het mannencondoom, het vrouwencondoom, het pessarium en de femcap. Het zaaddodend middel kan daar dan bij gebruikt worden.

 

mannencondoom

Het mannencondoom is het oudste en tevens meeste bekende barrièremiddel. Het voorkomt niet alleen zwangerschap, maar ook soa’s.

Het condoom wordt aangebracht over de penis van de jongen, wanneer deze stijf (in erectie) is. Het is belangrijk om het condoom om te doen voordat het voorvocht de penis verlaat. In het voorvocht kunnen ook spermacellen zitten.

Na het vrijen moet je ervoor zorgen dat het condoom niet afglijdt. Het beste is om de penis terug te trekken voordat deze slap wordt, en tegelijkertijd het condoom vast te houden.

 

Condooms zijn er in alle soorten en maten te krijgen, kijk maar eens in de condoomshop.

Het veiligste is het Durex-condoom, maar toch zijn condooms niet voor 100% veilig. Het condoom kan bijvoorbeeld scheuren. Dan moet het meisje snel naar de dokter.

Als je naar het buitenland op vakantie gaat, is het verstandig om condooms van thuis mee te nemen. Dan weet je zeker dat je een goed merk hebt. In het buitenland zijn condooms vaak iets minder betrouwbaar.

 

Double Dutch

Om zwangerschap zo goed mogelijk te voorkomen is het verstandig om naast het condoom ook een aanvullend middel te gebruiken. Meestal is dat de pil (dit noemen we Double Dutch à zie links), maar het kan ook zaaddodende pasta zijn. Sommige condooms zijn tegenwoordig al voorzien van zaaddodend pasta.

 

Vrouwencondoom

Een ander barrièremiddel, dat niet erg vaak wordt gebruikt, is het vrouwencondoom. Deze is voorzien van 2 ringen. De ene ring (de kleinste) zit om de baarmoederhals (dat ligt diep in je vagina) en de andere ring zit aan de buitenkant van je vagina.

 

Pessarium

Een derde barrièremiddel is het pessarium. Ook dit is een ring van rubber die voor dat je gaat vrijen bij het meisje diep in de vagina moet worden ingebracht. Het pessarium moet tegen de baarmoederhals aanzitten.

Ook bij het pessarium is het verstandig om zaaddodend middel erbij te gebruiken.

Het pessarium kun je niet zomaar kopen in de winkel. Het moet namelijk precies op maat worden gemaakt. Als je dat wilt, kun je daarmee naar de dokter.

 

Femcap

De Femcap heb je misschien nog nooit van gehoord. Het is pas sinds kort (2004) in Nederland verkrijgbaar. Eigenlijk lijkt het precies op het pessarium, alleen heeft het iets meer voordelen. De betrouwbaarheid is vergelijkbaar met die van het pessarium, maar het is van ander materiaal (siliconen). Bovendien kan het iets langer in de vagina blijven zitten, namelijk maximaal 24 uur. En wat ook erg prettig is dat je de femcap niet aan hoeft te laten meten zoals bij het pessarium. Er zijn 3 standaard maten verkrijgbaar: small (wanneer je nog nooit zwanger bent geweest), medium (wanneer je wel zwanger bent geweest, maar niet via de natuurlijke weg bent bevallen) en large (wanneer je via de natuurlijke weg 1 of meer kinderen hebt gekregen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hormonale anticonceptie

Bij hormonale anticonceptie wordt dus gebruik gemaakt van hormonen. Deze hormonen voorkomen dat er eicellen worden aangemaakt. Tot nu toe is hormonale anticonceptie alleen bij vrouwen toe te passen.

De pil

Het meest gebruikte hormonale anticonceptiemiddel is de pil (ook wel combinatiepil).

 

 

                                        

Gebruik bij de pil en spiraal óók condooms ter voorkoming van SOA's en dus ook AIDS !!!

De pil wordt niet alleen gebruikt voor anticonceptie. Je kunt er ook je menstruatie mee regelen. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld op vakantie. Bovendien wordt bij veel meisjes die de pil gebruiken de menstruatie minder heftig. Ook is er een pil (Diane-35) die helpt tegen puistjes. Allemaal handige bijzaken dus.

Omdat de pil zoveel gebruikt wordt, hieronder iets uitgebreidere informatie.

Samenstelling en werking 

'De pil' bestaat uit een oestrogeen en progesteron. Progesteron is belangrijk voor het voorkomen van zwangerschap, en de oestrogenen zijn nodig voor de stabilisatie van het baarmoederslijmvlies. Verder remmen oestrogenen en progestagenen de afgifte van bepaalde hormonen, waardoor de follikel groei (groei van eicel) en ovulatie (vrijkomen van eicel) wordt geremd.

Bovendien zorgen deze hormonen ervoor dat de baarmoedermond smaller wordt, waardoor eicellen minder snel in de baarmoeder kunnen komen.

progestagenen zorgen er dus voor dat er geen zwangerschap optreedt en oestrogenen zijn toegevoegd om een 'normaal' bloedingspatroon te krijgen, lijkend op een gewone cyclus.

 

Voor- en nadelen van de pil

De pil heeft naast het voorkómen van zwangerschap nog een aantal bijkomende voordelen maar ook nadelen. De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen de eventuele nadelen en de pil kan dan ook gezien worden als een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.

Als je aan de pil begint kun je gedurende een korte tijd  - uiteenlopend van enkele weken tot enkele maanden -  in meer of mindere mate last  hebben van misselijkheid, gespannen aanvoelende borsten, lichte tussentijdse bloedingen en libidoverlies (minder zin in seks). Houden deze klachten langer aan dan kan het kiezen van een pil met een andere samenstelling de klachten vaak doen verdwijnen.

 

Voordelen van de pil

Nadelen van de pil

 

zeer betrouwbaar

minder bloedverlies

minder kans op bloedarmoede

minder pijn tijdens de ongesteldheid

minder premenstruele spanningen

tot 50% minder kans op goed- en kwaadaardige gezwellen aan baarmoeder en eierstokken

N.B.:geen invloed op het ontstaan van baarmoederhalskanker

Iets verhoogde kans op:

 

hart- en vaatziekten vooral in combinatie met roken

 

trombose gedurende de eerste twee jaar van het gebruik van de pil

 

trombose of embolie als dit in de naaste familie vóórkomt

 

lichte stoornissen in de suikerstofwisseling

 

lichte verhoging van de bloeddruk

 

goedaardige aandoeningen van de lever

 

beschermd niet tegen soa’s.

 

 

 

 

 

 

 

Nuvaring

Een ander middel van hormonale anticonceptie is nog vrij nieuw, namelijk de nuvaring. De nuvaring is dus ook gebasseerd op hormonen, maar je hoeft er niet elke dag aan te denken.

Net als bij de gewone pil is er een 3 weken - 1 stopweek systeem. In de stopweek treedt een bloeding op. Iedere ring kan dus drie weken blijven zitten en daarna eruit gehaald worden voor de stopweek van maximaal 7 dagen. Om niet te vergeten de ring er na 3 weken uit te halen worden bij iedere  verpakking stickers voor in de agenda of op de kalender meegeleverd. Ook wordt informatie gegeven over de sms en/of email service waarop kan worden ingeschreven (gratis service).

Net als bij de gewone pil kan de stopweek worden overgeslagen of verkort om bijv. de maandelijkse bloeding anders te plannen.

 

 

 

 

Anticonceptiepleister

Een iets onbekendere methode, die ook nog vrij nieuw is, is de anticonceptiepleister: EVRA.

De anticonceptiepleister is ontwikkeld om niet meer dagelijks de pil te hoeven in te nemen. Vooral voor diegenen, die wel eens een pil vergeten, kan de anticonceptiepleister een alternatief zijn. Het is een combinatiepreparaat. Wekelijks moet een nieuwe pleister worden geplakt en na 3 weken is er een stopweek.

Net als bij de gewone pil en bij de anticonceptiering is er een systeem van 3 weken gebruiken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. In de stopweek treedt een bloeding op. Eén pleister bevat voldoende werkzame stoffen voor een anticonceptieve werking van 1 week. Dit betekent dat per pleistercyclus van 3 weken de pleister wekelijks moet worden vervangen op dezelfde dag als de dag waarop begonnen is. De pleister kan op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, buik, romp of bovenarm worden geplakt. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden is het het beste steeds een andere plaats te kiezen. De pleister is bestand tegen aanraking met water. Douchen, baden, zwemmen en sauna hebben geen invloed op de werking of hormoonafgifte. Rondom de pleister mogen geen huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Dat betekent ook dat je de pleister vóór het douchen of baden moet opplakken, aangezien veel douche- en badproducten parfum of crèmes bevatten. Ook mag de pleister niet extra worden vastgeplakt met gewone pleister of tape. Als de pleister toch geheel of gedeeltelijk loslaat dient binnen 24 uur een nieuwe pleister te worden geplakt.

Net als bij de gewone pil kan de stopweek worden overgeslagen of verkort om de maandelijkse bloeding anders te plannen.

 

Hormonale progestorene anticonceptie

De onderstaande anticonceptie methoden zijn ook hormonaal, maar bevatten alleen progesteron (en dus geen oestrogeen).

Deze methoden worden minder vaak gebruikt dan bovengenoemde hormonale anticonceptiemethoden. Bij deze manier van anticonceptie treden er de eerste maanden spontane bloedingen op, maar daarna zullen de bloedingen langzaam verdwijnen. Je hebt dan dus ook geen maandelijkse bloeding meer!

Van deze anticonceptiemethode (die dus hormonaal is, maar alleen progesteron bevat) zijn verschillende vormen:

-         de minipil àminder kans op trombose, geen stopweek.

-         de prikpil à1 injectie per 12 weken bij de dokter, vruchtbaarheid kan lang wegblijven dus is minder geschikt als je later –misschien- nog kinderen wilt.

-         implantaat (implanon) à staafje met de grootte van een lucifer die de dokter in je arm aanbrengt. Deze methode is uiterst betrouwbaar. Soms worden meisjes met implanon toch zwanger, maar dat komt omdat het staafje niet (juist) is ingbracht.

-         hormoonspiraaltje (mirena) à wordt door de dokter in de baarmoeder aangebracht, kan erg pijnlijk zijn. Het is langdurig, want het werkt zo’n 5 jaar lang. Wordt in principe niet geplaatst wanneer je onder de 25 jaar bent.