Make your own free website on Tripod.com

Geestelijke verandering

 

 

 

HOME

 

 

In de puberteit verandert er veel. Je verandert lichamelijk, maar ook geestelijk.

 

Als kind ben je opgevoed door je ouders. Zij gaven jou hun ideeŽn en opvattingen mee. Als je in de puberteit komt ga je je eigen ideeen en opvattingen krijgen. Dit doe je onder invloed van je omgeving (bijvoorbeeld vrienden) maar ook onder invloed van wat je ouders jou hebben geleerd.

Als puber vorm je uit al die opvattingen van anderen je eigen opvattingen.

Dit is natuurlijk erg goed, maar kan wel voor verwarring en problemen zorgen.

 

Het kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je ruzie met je ouders krijgt. Je krijgt nu andere opvattingen dan jou ouders, en daar zullen ze het niet altijd mee eens zijn.

Ook wil je als puber graag (steeds meer) je eigen weg gaan. Dit is ook logisch, want je bereidt je eigenlijk een beetje voor op het volwassen worden. Dan moet je ook je eigen weg gaan!

Ouders vinden het soms moeilijk om hun kinderen Ďlosí te laten, en als puber wil je juist Ďlosí gelaten worden. Niet zo vreemd dus dat dit voor spanningen met je ouders zorgt!

Af en toe ruzie met je ouders is niet erg, dat gebeurd overal. Zorg er wel voor dat je veel blijft praten met je ouders, en dat je hun vertrouwen niet schaadt. Je zult dan merken dat ze je steeds iets vrijer laten!

 

In de puberteit ga je ook nadenken over je seksualiteit. Het kan zijn dat je er in de puberteit achter komt dat je bijvoorbeeld homo bent. Ook hier kun je het geestelijk zwaar mee hebben. Zeker als je er niet goed met je ouders en/of vrienden over kunt praten. Je loopt dan zelf heel lang met bepaalde gevoelens die je niet durft te uiten.

 

In de puberteit moet je soms al eigen keuzes maken. Soms zijn die niet zo moeilijk, maar het komt steeds vaker voor dat je voor een moeilijke keuze komt te staan.

Het is juist goed om ook zelf beslissingen te nemen. Het kan zijn dat je niet altijd de goede beslissing neemt, maar daar leer je van!

 

Als puber verander je lichamelijk erg veel. Dit kan ook voor geestelijke problemen zorgen.

Veel pubers zijn (erg) ontevreden over hun uiterlijk. Je kunt er problemen mee hebben dat je borsten te groot zijn, of juist te klein of dat je veel puisten hebt of dat je piemel niet groeit of nog geen beharing hebt of juist weer te veel. Er zijn dus zoveel dingen om onzeker over te worden!

Al die veranderingen passen bij jou en het is jou lichaam! Je zult die veranderingen moeten leren accepteren. En veel dingen zie je van jezelf veel eerder dan van een ander.

Word niet te onzeker over jezelf, want ook jou lichaam is prima in orde!

 

In de puberteit komen er veel meer hormonen in je lichaam. Die zorgen er onder andere voor dat je geslachtsrijp wordt, maar die kunnen je gedrag ook veranderen.

Zeker wanneer meisjes ongesteld zijn, spelen de hormonen op. Meisjes kunnen dan vaak kortaf en chagrijnig zijn.

Ook bij jongens spelen de hormonen soms op. Dat kan ervoor zorgen dat ze iets agressiever worden.

Al die veranderingen zijn natuurlijk niet altijd leuk, maar je zult ermee moeten leren leven en na de puberteit komt je leven weer in een rustiger vaarwater.