Make your own free website on Tripod.com

 

homo, bi of hetero?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Inleiding

Allereerst zal ik uitleggen wat bovenstaande begrippen betekenen.

Als je homoseksueel bent (ook wel homo genoemd) val je op mensen van hetzelfde geslacht. Als jij een jongen bent en homo, zul je je dus seksueel aangetrokken voelen tot andere jongens. Als een meisje homoseksueel is noemen we dat ook wel lesbisch.

Als je biseksueel bent (of ook wel bi genoemd) heb je geluk. Je valt dan op beide geslachten. Dan kun je dus veel keus! Als je bi bent voel je je dus seksueel aangetrokken tot jongens maar ook tot meisjes.

Iemand die hetero is, voelt zich seksueel aangetrokken tot mensen van het andere geslacht. Nog steeds zijn de meeste mensen heteroseksueel.

 

In de puberteit kom je er vaak achter tot wie jij je aangetrokken voelt. Veel jongeren (zon 10-15%) experimenteert met het eigen geslacht. Dat is helemaal niet erg, want je moet je geaardheid niet verborgen houden.

 

Acceptatie

Gelukkig is in Nederland homo- en biseksualiteit over het algemeen geacepteerd. In andere landen, bijvoorbeeld de VS en Marokko, is de acceptatie er niet. Dan is het ook veel moeilijker om er voor uit te komen. In Nederland is iedereen gelijk. Of je nu homo of bi bent. Je wordt door de staat precies hetzelfde behandelt.

 

Als jij homoseksuele of biseksuele gevoelens hebt, ben je echt niet de enige! Er zijn er nog veel meer jongeren die deze gevoelens hebben. Omdat niet iedereen ervoor uitkomt, zijn de cijfers niet echt betrouwbaar. Maar volgens schattingen is 1 of de 10 homo (of lesbisch) en 1 op de 7 biseksueel. Dat is eigenlijk best veel!

Dat we in Nederland wonen maakt het ook een stuk makkelijker om voor je gevoelens uit te komen. Als je je ouders of andere mensen om je heen over je gevoelens vertelt noemen we dat coming-out.

Coming out

Het is natuurlijk moeilijk om het aan je ouders te vertellen, want je weet ook nooit precies hoe ze zullen reageren.

 

Inleiding. 2

Acceptatie. 2

Coming out 2

En wat nu als je gelooft?... 5

In het Christendom.. 5

In de Islam.. 8

Vrijen. 8

Interview met Albert Verlinde. 11

Interview met Jamai Loman van IDOLS! 12

 

HOME

 

 

 

Wanneer je je coming-out hebt gehad, en je ouders, familie en vrienden hebben positief gereageerd, dan krijg je rust in je lijf.  Na je coming-out volgt een opluchting en kun je jezelf zijn. Je hoeft eindelijk niet meer met dat geheim rond te lopen.  Vanaf dit moment kun je weer 'open kaart spelen' met je ouders, familie en vrienden.

Helaas reageren je vrienden en ouders niet altijd positief.

Wanneer je je coming-out hebt gehad, en je ouders, familie en vrienden hebben negatief gereageerd, dan moet je deze personen wel de kans geven om ze eraan te laten wennen. Als je vrienden het niet accepteren, dan zou je jezelf eens moeten afvragen of het wel echte vrienden waren... Het komt zelden voor dat ouders negatief reageren op de coming-out van hun kind. Ze blijven toch van hun kind houden, hoe dat kind ook is. De meeste ouders willen dat hun kind gelukkig wordt.

 

 

En wat nu als je gelooft?

Als je gelovig bent kan het moeilijker zijn om met je gevoelens om te gaan. Iedereen denkt altijd dat het geloof negatief tegenover homo- en biseksualiteit staat. Maar denk er dan aan dat het geloof iets voor jezelf is. Jij gelooft wat jij wilt geloven, het is niet goed of fout als je het ergens niet mee eens bent. Je moet dus in je geloof zien, wat jij erin wilt zien!

In het Christendom

Het christendom is een verzamelnaam voor geloven.Binnen het christendom zijn er veel verschillende stromingen (rooms-katholiek, protestants, orthodox, Jehova's, etc.)Wat christenen precies geloven, en wat ze over holebis (= afkorting voor homo, lesbisch en biseksueel) geloven, leg ik hieronder uit.

Zoals ik al eerder zei zijn er verschillende stromingen binnen het christendom. Er bestaan dus ook meerdere visies op homoseksualiteit binnen het christendom. In de Bijbel staat dat homoseksualiteit helemaal niet mag, ook niet binnen een monogame relatie. Dit is de orthodoxe visie binnen het christendom, daarnaast is er nog de vrijzinnige visie. De vrijzinnige visie stelt homo- en heteroseksualiteit gelijk aan elkaar. Homoseksualiteit is toegestaan, maar dan wel binnen een monogame relatie.

Zowel homoseks als heteroseks (vrije seks) buiten een relatie worden niet geaccepteerd.

Verder is er nog een stroming, de Remonstranten, die ook geen problemen met holebiseksualiteit. Zij zijn van mening dat geloven in God samengaat met vrijheid en verdraagzaamheid.

Je hebt vast weleens uitspraken van de paus gehoord. Deze gelden niet voor alle Christenen, maar alleen voor de katholieken! Helaas is de paus tegen voorbehoedsmiddelen, omdat hij bang is dat er dan vrije seks komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Islam

De Islam is het geloof van de moslims en bestaat uit twee stromingen: het Soennisme en het Sjiisme.

Wat voor verschillen zijn er tussen de soennieten en de sjiieten? De soennieten hechten veel waarde aan wat er in de Koran staat geschreven, en leven daar heel strikt naar. Ze zijn minder georganiseerd, en maken gebruik van imams die het vrijdagse gebed in de moskee leiden. Deze imams hebben een adviserende rol. De sjiieten zijn veel meer georganiseerd en hebben een vergelijkbaar systeem met dat van de christenen. Er is n ayatollah, vergelijkbaar met de paus, die iets goed of afkeurt. Daarnaast hebben de imams een belangrijkere rol: ze zijn meer betrokken bij het geloofsleven van moslims en hun oordeel is bindend. Ze verwoorden de wil van Allah op godsdienstig, sociaal en politiek gebied. Sjiieten leven dus niet alleen volgens de Koran, maar kijken ook naar andere zaken.

Binnen deze twee hoofdstromingen zijn er bepaalde deelstromingen, maar er is geen enkele stroming die holebiseksualiteit goedkeurt. Elke stroming is het erover eens dat holebiseksualiteit niet mag, want dat staat in de Koran. Hoe daarmee wordt omgegaan, is een andere zaak.

Het soennisme kent een groep, de Hanafieten, en zij zijn de makkelijkste groep binnen deze stroming. Zij keuren holebiseksualiteit af, maar zeggen: Homos moet je met rust laten, dat is hun zaak met God.

Het sjiisme kent een groep, de Alevieten, die heel gemakkelijk met allerlei zaken omgaan. Zo hechten zij minder waarde aan allerlei regels en wetten binnen de Islam en nemen elke persoon zoals hij/zij is. Alevieten hebben dus ook minder problemen met holebiseksualiteit, maar keuren het wel af.

Voor meer informatie over de Islam kun je terecht op:

islam.pagina.nl

De Koran in het Nederlands

 Ben je holebi n moslim? Kijk dan eens op de site van Stichting Yousuf

 

Vrijen

Als je homo of biseksueel bent, en je wilt met je vriend of vriendin naar bed, dan gaat dat eigenlijk netzo als bij andere stellen.

Alleen kunnen 2 meisjes niet neuken, en 2 jongens kunnen ook niet vaginaal neuken. Gelukkig zijn daarvoor tegenwoordig allerlei hulpmiddelen. Bovendien gaat het bij vrijen niet alleen om neuken. Je kunt het netzo leuk met zn tween hebben zonder te neuken. Denk er wel aan dat, net als bij heteroseksuele stellen, je met voorbehoedsmiddelen moet vrijen om soas tegen te gaan. Dus ook bij pijpen en beffen!!

Sommige homos doen aan anale seks (zie ook onder het kopje vrijen). Dan moet je ook gewoon een condoom gebruiken! Voor homos zijn er extra stevige condooms, zodat ze niet kapot gaan. Als je aids hebt, en je doet aan anale seks, kun je de ziekte gemakkelijk doorgeven.

 

 

 

 

 

Interview met Albert Verlinde

 

1.    Hoe en wanneer kwam je erachter dat je homoseksuele gevoelens had?

Toen ik op mijn twaalfde jaar merkte dat ik niet aan meisjes dacht als ik 's avonds in bed lag, maar aan jongens. Dat zoiets homoseksueel heette wist ik nog niet eens.

2.    Heb je ooit moeite gehad om je homoseksualiteit te accepteren?

Ik heb het er alleen moeilijk mee gehad op de middelbare school. In die kleine gemeenschap had ik geen zin om mij te outen, dat heb ik gedaan toen ik naar Amsterdam vertrok om op kamers te gaan wonen.

3.    Wie heb je het eerst verteld over je homoseksualiteit?

Jos Brink, ik correspondeerde met hem en vertelde hem in een brief mijn geheim. Hij was fantastisch, ik kon hem altijd bellen als ik een probleem had.

4.    Hoe reageerde je familie en vrienden toen je 'het' vertelde?

Super, ik begreep niet waarom ik me zo'n zorgen gemaakt had. Ze waren trots op me en bleven trots op me. Ik was dus een geluksvogeltje. 

5.    Heb je wel eens reacties gehad van collega's over je homoseksualiteit, en zo ja, wat vonden ze ervan?

Nou ik krijg sinds Boulevard nog wel eens het verwijt dat ik een valse nicht ben, maar ik heb besloten dat als een eretitel te beschouwen.

6.    Heb je nog tips voor jongeren die op het punt staan om aan hun coming-out te beginnen?

Volg je eigen geweten en laat je niet gek maken door je omgeving. LEEF!

 

 

 

Interview met Jamai Loman van IDOLS!

 

Op 8 maart werd de 16-jarige Jamai Loman het nieuwe Nederlandse idool toen hij 'Idols' won. Hij kwam binnen op nummer 1 met de hit 'Step right up'. Toen ging al de roddel rond dat Jamai homo was, maar dit werd niet bevestigd. Hij heeft toen een tijdje een relatie gehad met Dewi, nummer 3 van 'Idols'. Na een aantal weken gingen ze alweer uit elkaar.

De maanden daarop was Jamai vooral bezig met optredens en concerten. Op 23 december ('03) had hij een interview met Ruud de Wild in een uitzending vanuit New York. De collega's van GayRadio die naast hen uitzonden wilden weten "of Jamai ook homo was". Jamai zei "ehm, ja". Ruud de Wild twijfelde hier nog even aan, en vroeg het dus nog een keer. Weer zei Jamai ja, omdat het volgens hem geen zin had er nog langer omheen te draaien.

Inmiddels heeft Jamai een vriendje, genaamd Boris. Ze kennen elkaar van de videoclip "Step right up", waar Boris achtergronddanser was. Toen Jamai gevoelens voor Boris kreeg, kwam hij er al gauw achter dat dit ook wederzijds was. "Ik ben verliefd op Boris en ik voel me top!" aldus Jamai.