Make your own free website on Tripod.com

ontwikkelingen bij meisjes

 

 

Terug naar hoofdpagina?

Meisjes komen over het algemeen eerder in de puberteit dan jongens.

Toch is dit niet altijd zo, omdat de puberteit bij het ene meisje later kan beginnen dan bij het andere meisje.

Zo kan het best zijn dat je vriendinnetje van 10 al borsten heeft en zelfs al ongesteld is, terwijl jij nog helemaal geen teken van het begin van de puberteit hebt.

Maak je niet druk, de puberteit komt vanzelf een keer. Bij de ene wat later dan bij de ander.

 

 

 

De puberteit begint altijd met de groeispurt. Dat houdt in dat je in 1 keer heel snel gaat groeien. Omdat je hersenen het niet gewend zijn dat je ledematen zo snel groeien, kan het zijn dat je tijdens de groeispurt een beetje slungelig overkomt. Je moet dan nog helemaal wennen aan je lange armen en benen!

Als je armen en benen opeens zo snel gaan groeien, kan dat erg pijn doen. Deze pijnen noemen we groeipijnen. Gelukkig gaan ze vanzelf weer over als je genoeg gegroeid bent.

 

 

In de grafiek hier links kun je zien dat meisjes over het algemeen eerder in de groeispurt komen dan jongens (en dus ook eerder in de puberteit).

Meisjes (de rode lijn) komen gemiddeld rond hun twaalfde levensjaar op het toppunt van de groeispurt. Bij jongens is dit veel later, die hebben de top van hun groeispurt gemiddeld pas rond hun vijftiende jaar. Je ziet dat de lijn van de jongens (de groene) iets hoger komt dan die van de meisjes. Dat betekent dat de jongens tijdens de groeispurt meer groeien.

Grote kans dus dat wanneer jij in de eerste of tweede klas zit, dat bijna alle meisjes groter dan de jongens zijn. Daarna beginnen de jongens aan hun inhaalspurt, en groeien ze de meisjes (meestal) voorbij.

 

 

Wanneer de groeispurt is begonnen, ben je begonnen aan een lang proces dat we puberteit noemen. Al vrij snel naar het begin van de groeispurt zul je borsten gaan krijgen. Dit kan in het begin wat pijnlijk zijn. Wees niet ongerust, dit is heel normaal.

Welke borsten je krijgt hangt af van je genen. Sommige meisjes krijgen hele grote borsten, andere meisjes krijgen hele kleine borsten. Meisjes zijn vaak ontevreden over hun borsten, maar jongens vinden ze altijd mooi. Sommige jongens houden van kleine borsten, en sommige jongens houden van grote borsten. Ook als je later borstvoeding wilt gaan geven maakt het niet uit of je borsten groot of klein zijn. Er komt evenveel melk uit!

 

De meeste meisjes kiezen ervoor om een bh te gaan dragen wanneer ze borsten krijgen. Een bh zorgt ervoor dat de borsten op hun plaats blijven zitten, zodat je actief kunt zijn zonder last te hebben van je borsten.

Je hebt allerlei soorten en maten bh’s. De maat van een bh bestaat uit een letter en een cijfer. Het cijfer staat voor de omvang onder je borsten, en de letter staat voor de cupmaat (dat is hoe groot je borsten zijn). Als je net borsten begint te krijgen, begin je bij de kleinste cup. Dit is AA. Als je een bh wilt kopen, kun je in een lingeriezaak je maat op laten meten. Je hoeft je hier niet voor te schamen, want de vrouwen in die winkel doen dat heel vaak en voor jou is het prettig als je bh ook de goede maat heeft!

Je hebt naast gewone bh’s ook nog sportbeha’s. Deze zijn extra stevig, en je kunt er dus goed mee sporten. onder (het zwart-wit plaatje) zie je een afbeelding van een sport bh. rechts zie je een afbeelding met 2 gewone bh’s.

 

 

 

Nadat je borsten zijn begonnen met groeien, ga je schaamhaar krijgen. Dit is haar dat rond je geslachtsdelen zit. In het begin is het haar nog lekker zacht, later zal het dikker en stugger worden.

Ongeveer 1 a 2 jaar nadat je schaamhaar begon met groeien, begint ook je okselhaar te groeien.

Sommige meisjes scheren hun schaamhaar omdat ze het niet mooi vinden of niet handig of onhygiënisch.

 

Na je groeispurt ben je nog niet klaar met groeien. Je groeit namelijk ook nog in de breedte. Bij meisjes komt dit erop neer dat je meer vrouwelijke vormen krijgt: bredere heupen, en dikkere bovenbenen.

 

Tijdens de puberteit verandert er veel, en zorgt je lichaam ervoor dat je volwassen wordt. Dat houdt ook in dat je lichaam ervoor zorgt dat je vruchtbaar wordt. Het eerste teken hiervan is uitscheiding. Meisjes krijgen voor hun menstruatie eerst een tijdje (meestal ongeveer een jaar) een wittige uitscheiding in hun onderbroek. Dit is heel normaal, en is een teken dat je binnenkort ongesteld gaat worden.

Meisjes worden gemiddeld tussen hun twaalfde en dertiende levensjaar ongesteld. Meestal 2 tot 2,5 jaar na het begin van hun borstgroei. Sommige meisjes zijn er trots op dat ze ongesteld zijn en krijgen thuis cadeau’s. Andere meisjes zijn er helemaal niet blij mee, en willen het liever niet vertellen. Toch is het wel verstandig om het aan je moeder of iemand anders die je vertrouwd te vertellen. Je moeder weet namelijk hoe het allemaal werkt en kan je tampons en/of maandverband geven.

Een ander woord voor ongesteld zijn is menstrueren.

Het houdt in dat er een paar dagen lang (3 tot 7 dagen) bloed uit je vagina komt. Aan het einde van je vagina zit je baarmoeder (zie ook de afbeelding rechts). Je baarmoeder heeft aan de binnenkant een wand. In een bepaalde periode van je cyclus  zorgt je lichaam ervoor dat de wand van de baarmoeder extra dik wordt. Dit is ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap (een bevrucht eitje kan zich dan namelijk goed innestelen). Wanneer er geen bevruchting plaats vindt, moet de extra dikke wand worden afgestoten. In de wand zitten erg veel bloedvaatjes. Wanneer de wand (met bloed) wordt afgestoten, noemen we dat menstrueren. Na het menstrueren begint je baarmoeder opnieuw met de voorbereidingen voor een (eventuele) zwangerschap. Zo gaat het elke keer door. Dit noemen we een cyclus. Een cyclus duur over het algemeen 28 dagen. Als je net ongesteld bent is deze cyclus nog niet zo precies. Het kan wel een paar maand tussen je eerste en je tweede menstruatie zitten!

Omdat er een wand wordt afgestoten kan je soms last hebben van je menstruatie. De meeste meisjes hebben last van buikpijn of van pijn in hun rug. Als je er erg veel last van hebt, kun je daarmee naar de dokter gaan. Deze geeft je dan ene medicijn.

 

Als je menstrueert, komt er dus bloed uit je vagina. Dit bloed moet opgevangen worden. Dat bloed kun je tegenwoordig op 3 manieren opvangen:

-        met een maandverband (deze leg je in je onderbroek onder je vagina, en vangt het bloed op).

-        Met een tampon (deze doe je in je vagina, en vangt daar het bloed op. Je kunt hem er met ene touwtje weer uit trekken).

-        Met een softcup (deze doe je tegen je baarmoedermond en vangt daar het bloed op. Is erg handig als je wilt vrijen terwijl je ongesteld bent).

Deze drie zijn er allemaal in verschillende maten. Voor als je veel en weinig bloed verliest.

Een softcup is erg duur (meer dan 1 euro per cup) maar wel erg handig. Het inbrengen van zowel de softcup als de tampon vereist enige handigheid, maar als je thuis rustig oefent komt het vanzelf goed. Ga in alle rust in de badkamer zitten met de handleiding (zit altijd in de verpakking) en lees deze rustig door.

 

We zeggen altijd dat een meisje vruchtbaar is zodra ze ongesteld is. Toch kan een meisje ook al vruchtbaar zijn als ze nog niet ongesteld is geweest. Voordat je ongesteld wordt, komt er eerst een eitje vrij (eisprong). Vanaf dan ben je al vruchtbaar!

Zorg er dus altijd voor dat wanneer je met een jongen naar bed gaat, je ook een condoom gebruikt! Want ook jij kunt zwanger worden!

Voorkom dat je op jonge leeftijd ongewenst zwanger wordt! Klik hier!

 

 

 

 

Een maandverband

 

Een tampon

 

Een Softcup

 

 

 

We hebben het nu over allerlei lichamelijke veranderingen gehad. In de afbeelding hiernaast zie je er een korte samenvatting van.

 

Naast al die lichamelijke veranderingen maak je ook een geestelijke verandering door. Wil je daarover meer weten? Klik hier!

Terug naar hoofdpagina?