Make your own free website on Tripod.com

Inleiding  1

Groeispurt 1

Puisten  1

ballen  1

Haargroei 1

Groei penis  1

Baard in de keel 1

Eerste zaadlozing  1

Sperma  1

De penis  1

 

HOME 

ontwikkelingen bij jongens

 

Inleiding

Puberteit is de periode in je leven waarin je lichaam veranderingen ondergaat, zodat je uiteindelijk geslachtsrijp wordt.

De puberteit begint bij jongens gemiddeld op 12 jarige leeftijd. Sommige jongens komen echter al veel eerder in de puberteit, andere jongens veel later. Dit is helemaal niet erg, je moet soms gewoon even afwachten.

 

Groeispurt

Het eerste teken dat je in de puberteit komt is de groeispurt. Je lichaam gaat dan opeens heel snel groeien. Je armen en benen groeien sneller dan de rest van je lichaam, waardoor je soms een beetje ‘slungelig’ lijkt. De hersenen kunnen die groei namelijk nog niet zo snel verwerken, en die moeten wennen aan je langere benen!

Gelukkig gaat dit ook vanzelf weer over.

Meisjes komen gemiddeld eerder in de groeispurt dan jongens. Dat kun je ook in de grafiek hier links zien. Jongens komen gemiddeld rond 12-13 jarige leeftijd in de groeispurt.

Grote kans dus dat de meeste meisjes bij jou in de klas al veel groter zijn dan jij!

Wees niet ongerust, wanneer je 15 a 16 jaar bent, heb je dit verschil vanzelf weer ingehaald!

 

Puisten

Ook kun je tijdens je hele puberteit last krijgen van puisten. Dit komt omdat de talgklieren extra veel en dikker talg produceren dan normaal. Soms raken die talgklieren verstopt en krijg je een puistje.

Aan puistjes is eigenlijk niet erg veel te doen bij jongens. Je kunt er alleen voor zorgen dat je je gezicht goed wast.

Als je echt veel puisten hebt, kun je daarmee naar de dokter. Die heeft er een middeltje voor.

Bij sommige mensen helpt het om onder de zonnebank te gaan. Dit moet je echter niet te vaak doen, want zonnebanken is slecht voor je huid.

 

Bij sommige jongens gaan de borsten ook tijdelijk groeien. Dit kan vervelend zijn, maar ze verdwijnen vanzelf weer.

 

ballen

Om gemiddeld 12 jarige leeftijd beginnen de ballen bij de jongens te groeien. Zie ook de afbeelding links.

In je bal worden vanaf je puberteit heel veel zaadcellen geproduceerd. Dat betekend dus dat je vruchtbaar bent!

Ook produceren de ballen een hormoon, testosteron. Dit hormoon zorgt voor allerlei lichamelijke veranderingen maar ook geestelijke. Het kan zijn dat je soms chagrijnig of opvliegerig bent. Dat hoort er allemaal bij.

De ballen, die we ook wel testikels noemen, zitten in de balzak (ook wel scrotum genoemd). Meestal is het zo dat de linker bal iets lager hangt dan de rechter, niets om je ongerust over te maken.

Niet alle jongens hebben twee ballen. Er zijn ook jongens met 1 bal. Dit is niet erg, en je kunt er net zo goed kinderen om krijgen. Het kan alleen voor jezelf misschien vervelend zijn.

De ballen zitten vastgehecht aan de balzak. Bij sommige jongens zit deze hechting niet helemaal goed, waardoor er (bij plotselinge aanraking) torsie kan ontstaan.

Torsie betekend dat je bal is gedraaid. Dit is erg pijnlijk, soms zelfs zo pijnlijk dat je misselijk wordt en moet overgeven.

Als je denkt dat je torsie hebt moet je meteen naar de huisarts gaan. De bloedtoevoer wordt namelijk afgesnoerd, en als je er dan niets aan doet overleeft je bal het niet.

 

Haargroei

Ook begint er aan het begin van de puberteit schaamhaar te groeien.

Schaamhaar zijn de haren die groeien bij en op je geslachtsdelen. In het begin is het schaamhaar nog zacht en niet erg veel. Na een tijdje komt er steeds meer haar en worden de haren ook stugger.

Meestal is de haarkleur van je schaamhaar iets donkerder dan het haar op je hoofd, maar dit is niet altijd zo.

Ook bij schaamhaar is het zo dat het niet bij iedereen op dezelfde leeftijd begint te groeien. Sommige jongens van 8 hebben al schaamhaar, bij andere jongens begint het op 15 jarige leeftijd.

Bij jongens is het meestal zo dat schaamhaar begint te groeien wanneer de ballen en de penis groter (zijn) geworden.

1 a 2 jaar na het begin van je schaamhaar, begin je ook okselhaar te krijgen. Bovendien krijgen jongens ook rond deze tijd baardgroei en haargroei op de rest van het lichaam.

 

Groei penis

Ongeveer een jaar nadat je ballen zijn begonnen met groeien, begint ook je penis te groeien. Eert wordt hij dikker, en daarna langer. Bij de meeste is de penis rond 15 jarige leeftijd volgroeid.

Hoe lang en dik je penis wordt is bij iedereen verschillend. De lengte van je penis is voor jongens vaak erg belangrijk, maar voor meisjes een stuk minder. Met een korte penis kun je ook heel goed vrijen hoor!

 

Baard in de keel

Op gemiddeld 13,5 jarige leeftijd beginnen jongens een baard in de keel te krijgen. Dit betekend niet dat er haar in je keel gaat groeien!

De baard in de keel krijgen is eigenlijk een uitdrukking. Het wil zeggen dat je stem zwaarder en lager wordt.

Dit proces gaat, net als alle andere processen, geleidelijk. Daardoor slaat je stem soms over. Dit kan irritant zijn, maar het gaat vanzelf over.

De baard in de keel krijg je omdat je strottenhoofd (waarin je stembanden liggen) in je puberteit opeens snel gaat groeien. Dan wordt ook de adamsappel (voel maar eens bij je keel) zichtbaar.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je strottenhoofd gaat groeien, de stembanden die erin zitten worden opgerekt. Je stembanden worden dus langer, waardoor ze niet meer zo snel trillen. Dit zorgt voor een lage stem.

 

Eerste zaadlozing

Ongeveer een jaar na het begin van de penisgroei krijgt een jongen zijn eerste zaadlozing.

Deze zaadlozing kan gebeuren wanneer je wakker bent, doordat je jezelf aftrekt bijvoorbeeld of doordat je een erotische film ziet.

De eerste zaadlozing maak je echter niet altijd bewust mee. Bij veel jongens gebeurt de eerste zaadlozing in hun slaap. Dit noemen we dan een natte droom.

Het is vervelend als je dan ’s ochtends wakker wordt, omdat er allemaal sperma op je bed zit. Gelukkig is het heel normaal, en het is alleen maar een teken dat je lichaam goed werkt.

 

Sperma

Sperma bestaat uit heel veel zaadcellen (zie afbeelding links). Maar ook nog uit vloeistoffen, die afkomstig zijn uit de prostaat en de zaadblaasjes.

Sperma is een beetje witachtig van kleur, en de hoeveelheid die vrij komt bij een zaadlozing is meestal een theelepel tot een kleine eetlepel. Wanneer dit sperma in de vagina van een meisje komt, kan het meisje zwanger raken.

 

De penis

De penis bestaat uit de eikel, de schacht, de voorhuid en het plasgaatje.

De eikel is het gevoelige deel. Door stimulering van de eikel kan een jongen klaarkomen. Dit betekend dat er sperma uit de penis komt.

Het plasgaatje vervoert je plas, maar ook je sperma. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je moet plassen wanneer je met een meisje naar bed gaat.

De voorhuid zit in slappe toestand over de eikel heen.

Niet alle jongens hebben een voorhuid, deze jongens zijn besneden. Het is niet erg om geen voorhuid te hebben. Je kunt er net zo goed mee vrijen en bovendien is het hygiënischer.

Het is belangrijk om je penis (ook onder de voorhuid!) goed te wassen, om infecties te voorkomen.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testosteron, het hormoon dat in je ballen wordt geproduceerd, zorgt voor de groei van je strottenhoofd.

Vroeger werden bij castraten (zangers) de ballen afgesneden. Dan werd er natuurlijk geen testosteron meer geproduceerd, en daardoor kregen de jongens nooit een baard in de keel. Ze bleven dan hun mooie, hoge stem houden. Helaas werden ze dan ook onvruchtbaar. Daarom mag het nu ook niet meer.